علیاصغر هنرمند
وضعیت فعلی:
در بازداشت، با حکم قطعی
اتهام:
- تبلیغات علیه نظام – ماده ۵۰۰
- اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی – ماده ۶۱۰
حکم: ۱۱ سال
تحصیلات وی در رشته پزشکی است. او همچنین در حوزه فناوری و اینترنت نیز فعالیت میکرده است. وی مؤسس و سردبیر وبسایت نارنجی است. او پیشتر وبسایت گواشیر را راهاندازی کرده بود. او به دلیل فعالیتهایش از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد
معاون دادستان کرمان همچنین گفته بود «اعضای اصلی این باند خط و مشی اصلی خود را از افراد فراری خارج نشین می گرفتند.»
یک منبع مطلع در مورد مصادیق و مستندات اتهامات این ۱۱ نفر به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: «طبق گفته های دادستانی، شرکت پات شرق سایت هایی را برای کسانی که در آن زمان به جنبش سبز ربط داشته اند طراحی کرده بوده، اما تنها طراحی سایت توسط آنها انجام شده است. آنها در واقع کارشان که طراحی وب بوده را انجام داده اند. مشتری سفارش داده و آنها هم کار تحویل داده اند اما محتوای سایت ها به آنها ربطی نداشته است.»
این منبع ادامه داد: «وکلا می گفتند چیزی را نمی توان در پرونده پیدا کرد که مصادق تبلیغ یا اقدام علیه امنیت ملی باشد و معلوم نیست که دادگاه بدوی برای چه این اتهامات را وارد کرده است. وکلا و خود متهمان در دادگاه تجدید نظر همه این موارد را گفتند و انتظار بود که در دادگاه تجدید نظر رای شکسته شود و همگی تبرئه شوند اما متوجه شدیم بدون آنکه رای تجدید نظر اعلام شود چهار نفر که حکم تعزیری گرفته بودند به زندان فرستاده شدند. امیدواریم اگر به دلیل انتخابات اینها دستگیر شدند زودتر آزاد شوند چون واقعا هیچ حرکتی که مصادق اتهامات باشد را انجام نداده اند.»
نارنجی یک وبگاه خبری و تحلیلی فارسی بود که در سال ۱۳۸۶ تأسیس شد. به گفته سازندگان هدف نارنجی آشنایی با آخرین ابزارهای جدید تکنولوژی در زندگی روزانه است. این وبگاه در سال ۱۳۸۹ برنده عنوان بهترین سایت اطلاعرسانی در سومین جشنواره آنلاین وب سایتهای ایران و در سال ۹۱ برنده جایزه بهترین وبلاگ فارسی از نگاه دویچه وله شد.
علی اصغر هنرمند، صاحب امتیاز و سردبیر سایت نارنجی به ۱۱ سال حبس، حسین نوذری، مدیر عامل شرکت پات شرق گواشیر به ۷ سال حبس، احسان پاک نژاد، برنامه نویس شرکت به ۵ سال حبس، عباس واحدی، نویسنده سایت نارنجی و تولید کننده محتوا به دو سال و نیم حبس در دادگاه بدوی محکوم شده بودند. همگی آنها صبح چهارشنبه ۲۸ بهمن ماه بدون ابلاغ رأی دادگاه تجدید نظر به زندان کرمان منتقل شدند.
پیش از این بنیاد مرزهای الکترونیکی (ای اف اف) که از آزادیهای مدنی در دنیای دیجیتال و اینترنت حمایت میکند، با انتشار گزارشی بر روی وبسایت خود، خواستار آزادی مسئولان و نویسندگان سایت نارجی شده بود.
چگونه وبلاگنویسان ابزارهای الکترونیکی در ایران قربانیان سپاه پاسداران شدند
نوع برخورد با تیم نارنجی، نمونهای است تکراری از اینکه دولتهای سراسر جهان چگونه متخصصان فنآوری را به خاطر کارشان مورد هدف قرار دادهاند. این مهم نیست که شما در حال نوشتن یک وبلاگ در مورد برنامهنویسی برای اندروید هستید و یا در حال توزیع پروکسی ضدسانسور: برای بسیاری از دولتها، همین که شهرت آنلاین داشته باشید و یا قدرتی نهفته برای تأثیرگذاری و یا ایجاد تغییر در جامعه از طریق دانش فنی، به سرعت ممکن است به عنوان یک تهدید غیرقابل قبول برای نظم اجتماعی تلقی شوید.
مجمومه فعالان حقوق بشر در ایران این اقدام نیروهای امنیتی را نشانه آشکار از تداوم سیاستهای حکومت ایران در تقابل با گردش آزاد اطلاعات که این حکومت را به یکی از بزرگترین دشمنان اینترنت در دنیا تبدیل کرده است؛ میداند، اقدامی که بر خلاف قوانین و مقاوله نامههای حقوق بشری بخصوص ناقص اصل ۲۳ قانون اساسی بند یکم از ماده ۹، بند یک و دوم از ماده ۱۹ میثاق حقوق مدنی و سیاسی و ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر در خصوص آزادی بیان است.
هم چنین این تشکل این اقدام را موجب سلب اعتماد و در تضاد با ادعاهای دولت یازدهم در ایران میداند، بخصوص که در طی روزهای گذشته آقای حسن روحانی رئیس جمهور ایران در پی گزارش صد روزه خود صراحتا عنوان داشت: “خیلی از نویسندهها ممنوع القلم شده بودند و ما آنها را به صریح القلم تبدیل کردیم” و بدین گونه ضمن اشاره تلویحی به خفگان سابق، آزادی بیان را مورد تاکید قرار دادند و سپس با انتشار منشور حقوق شهروندی در مواد ۱۱ تا۲۰ آن آزادی بیان و گردش اطلاعات را مجددا مورد تاکید قرار دادند.
همانطور که اشاره شد به باور این نهاد تداوم چنین رویهای از سوی دستگاه امنیتی در کنار فیلترینگ گسترده وب سایتها، ایجاد اختلال در روند بهره وری از اینترنت بخصوص عدم توسعه ارتباطات زیر ساختی و نیز تصویب قوانین مغایر با آزادی بیان هم چون ماده ۲۱ و ۲۵ قانون جرائم رایانهای مصوب سال ۱۳۸۸ که هدفی جزء ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و تضعیف جامعه مدنی ایفا نمیکند روند ناامید کنندهای است که با کارزارهای تبلیغاتی داخلی و خارجی دولت جدید در ایران مرتفع نخواهد شد.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران که خود هم چون بسیاری از نهادهای مدنی در ایران در طی سالهای اخیر مکررا قربانی تروریسم سایبری سپاه پاسداران بوده است، دولت جدید ایران را که با شعارهای بسط و حمایت از جامعه مدنی و حقوق شهروندی بر سر کار آمده است مخاطب قرار میدهد و از آن میخواهد به اظهارات تلویحی و تبلیغی بسنده نکند و برای تحقق وعدههای داده شده گامهای اجرای مشخصی بردارد، این مجموعه به صورت مشخص خواستار آزادی فوری بازداشت شدگان اخیر و توقف موج جدید بازداشت کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان عرصه مجازی است، این تشکل هم چنین از آقای احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران میخواهد ضمن تطبیق موردی جوابیه ماه سپتامبر ۲۰۱۳ دولت ایران، به آن گزارشگر در بحث آزادی اطلاعات در ایران و بازداشتهای گسترده اخیر، تداوم بیاعتنائی حکومت ایران به تعهدات حقوق بشری خود و استانداردهای بین المللی را در گزارش آتی به مجمع عمومی منعکس نماید، هم چنین به گزارشگر ویژه پیشنهاد میکند آزادی این شهروندان را موضوع یک درخواست فوری از دولت ایران قرار دهد.
گاهشمار: (از جدید به قدیم)
- 1397/2
علی رغم شهرت نارنجیها، روند حقوقی و شرایط بازداشتشدگان این پرونده در هالهای از ابهام قرار دارد
- 1394/11/29
گزارش شد که علیاصغر هنرمند، حسین نوذری، احسان پاکنژاد و عباس واحدی جهت تحمل احکامشان به زندان کرمان منتقل شدهاند. یک منبع آگاه به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که این چهار نفر در حالی برای اجرای حکم به زندان منتقل شدهاند که هنوز حکم دادگاه تجدید نظر به آنها و وکلایشان ابلاغ نشده است. همگی آنها به اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت در سایت نارنجی» به حبس محکوم شده بودند
- 1394/9/9
دادگاه تجدید نظر فعالین سایبری استان کرمان در شعبه یک دادگستری کرمان برگزار شد
- 1394/5/27
وکیل او آقای عامری از محکومیت موکلش در مرحله بدوی و ارسال پرونده به دادگاه تجدید نظر خبر داد
- 1393/3/29
یدالله موحد دادستان عمومی و انقلاب کرمان اعلام کرد که ۱۱ نفر از فعالان سایبری شهر کرمان در دادگاهی به یک تا ۱۱ سال زندان محکوم شدهاند. اسامی این ۱۱ تن علیاصغر هنرمند، حسین نوذری، احسان پاکنژاد، عباس واحدی، رضا نوذری، مهدی فاریابی، امیر صادقپور، علیرضا وزیری، محمد موسیزاده، مصطفی پورغریب و ملیحه نخعی اعلام شده است. بر اساس این حکم علیاصغرهنرمند به ۱۱ سال، حسین نوذری به هفت سال، احسان پاکنژاد به پنج سال، عباس واحدی به دو سال و نیم حبس محکوم شدهاند. هفت نفر دیگر نیز به ۱۵ ماه حبس تعزیری که به مدت سه سال تعلیق شده، محکوم شدند
- 1392/10/16
علی توکلی، رییس کل دادگستری استان کرمان بازداشتشدگان را به دریافت کمکهای مالی، با چند واسطه از لندن و تحت عنوان کمک به انجمنهای خیریه متهم کرد و افزود که آنها اعتراف کردهاند که باید در هر تنش اجتماعی سوار بر موج، القائات و شبهههای خود را در جامعه منتشر میکردند. آقای توکلی مدعی شده بود که اعضای این به گفته او «باند سازمانیافته، با بی بی سی فارسی همکاری داشتند و «مستحق سختترین مجازات هستند»
- 1392/9/18
صدا و سیمای کرمان، فیلمی را از بلاگرهای بازداشتشده پخش کرد. در این فیلم چندین مرد در لباس فرم زندان نشان داده میشوند که دستهایشان از پشت بسته شده بود و رو به دیوار داشتند. در همین فیلم آقای موحد، دادستان کرمان اعلام میکرد این افراد «با شبکه های جاسوسی» ارتباط داشتهاند و «درجهت براندازی نرم جمهوری اسلامی» تلاش میکرده اند
- 1392/9/14
به زندان کرمان منتقل شد
- 1392/9/11
چند تن از فعالین سایبری استان کرمان بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات سپاه کرمان منتقل شدند. احمد قربانی، معاون دادستان کرمان اعلام کرد که که اطلاعات سپاه پاسداران ۱۶ نفر از «فعالان سایبری مرتبط با بیگانگان» را دستگیر کرده است. همزمان سایت نارنجی گزارش کرد که به دلایل نامعلوم بعضی از نویسندگان و اعضای فنی تیم نارنجی به نامهای علیاصغر هنرمند، عباس واحدی، علیرضا وزیری، نسیم نیکمهر، ملیحه نخعی، محمدحسین موسیزاده و سارا سجادپور توسط سپاه دستگیر شدهاند. هویت سایر افراد بازداشتی تا مدتها در ابهام باقی ماند. بعدها مشخص شد که افراد دیگری از جمله اعظم حاکمی، حسین نوذری، احسان پاکنژاد، رضا نوذری، مهدی فاریابی، امیر صادقپور و مصطفی پورغریب نیز در رابطه با این پرونده بازداشت شدهاند
مطالب مرتبط: